Verdt å vite om agar

Hva er agar?

Agar av ulike typer brukes til påvisning av bakterier og sopp og er en enkel metode å bruke i forbindelse med mat- og hygienekontroll.

Testmetodene er svært enkle og egner seg godt til for eksempel i naturfag i de lavere klassetrinnene. I høyere klassetrinn kan man ha en mer kvantitativ tilnærming og for eksempel studere hvordan veksten i ulike kulturer kan hemmes ved å justere fysiske eller kjemiske forhold eller med antibiotika.

Avhengig av det tilsatte næringssubstratet, er agar mer eller mindre spesifikk i henhold til sopp eller bakterier.

 

Hvordan bruker man agar?

I biologi brukes agar som et fast vekstmedium når man ønsker å dyrke mikroorganismer som bakterier eller muggsopp. Først blander man agar med en næringsrik væske og varmer det opp til det blir flytende. Den varme blandingen helles i petriskåler og får stivne ved romtemperatur.

Når agarplaten har stivnet, kan man pod den med en prøve – det kan være fra hud, overflater eller f.eks. fødevarer. Prøven påføres med en steril vatpind eller et podingsinstrument, og derefter stilles platen et lunt sted, hvor mikroorganismerne får mulighed for at vokse.

Agarplater brukes i mange undervisningseksperimenter, hvor elever for eksempel undersøker hygiene, bakterievekst eller effekten av antibakterielle stoffer. Det er en praktisk og visuell metode for å forstå mikroorganismers vekst under ulike forhold.

Hos oss finner du følgende typer agar:

  • Kjøttpeptonagar (bakterier)
  • Malt ekstratagar (sopp)
  • BTB laktoseagar (koliform bakt.)
  • Uricult (Coliforme bakt.)
  • PCA-agar (platetallagar for kvantitativ bakterieanalyse)

I parentes oppgis det om agartypen er spesifikk eller først og fremst er for påvisning av sopp eller bakterier.

Vær oppmerksom på at vi også selger agar i pulverform, som utelukkende er et fortykningsmiddel, og dermed krever tilsetning av næringssubstrat før den kan brukes til bakterie- eller soppvekst.

Hvordan bruke de forskjellige typene agar

De ulike agartypene kan ofte være både i pulverform, på flaske eller som ferdige pølser.

Viktig: All agar må destrueres etter bruk ved for eksempel med klorin eller i en egnet beholder som kanylespann (for eksempel varenr. 053970). Dette kan deretter legges i restavfall som går til offentlig forbrenning.

Agar, som ferdige pølser/ruller

Pølsene er de enkleste å bruke, da du bare åpner posen med den sterilt pakkede pølsen og deretter kutter av skiver. Husk å bruke en steril kniv som du steriliserer i gassflamme eller med alkohol, men pass på at kniven ikke er for varm når du skjærer. Legg deretter agar i sterile petriskåler (for eksempel varenr. 016610).

Pølseskivene inokuleres deretter med prøven (alternativt kan du presse agarskiven mot overflaten du vil teste for en kvalitativ vurdering av forurensningsgraden).

Av agarpølsene vil det være mellom 15-25 prøver avhengig av hvor tykke skivene er kuttet.

Agar på flaske

Agaren kan ofte også leveres på flaske. Inn holdet i flasken kan smeltes med å plassere flasken i et vannbad med kokende vann eller forsiktig oppvarming i mikrobølgeovn (lav effekt for å unngå støtkoking). Den smeltede agaren helles i petriskåler. Forvent at flasken står opptil en halv time i et vannbad før agar har smeltet.

Tips: Når du heller den flytende agaren fra flasken, bør du la lokket på petriskålen ligge halvt over skålen for å minimere risikoen for luftbåren forurensning og unngå kondens i petriskålen.

Agar i pulverform

Til slutt leverer vi også agar i pulverform, hvor du bare tilsetter vann og varmer blandingen på lignende måte som for agar på flaske før du heller den i petriskåler for avkjøling.

Den nøyaktige oppskriften er oppgitt på utsiden av posen.

Her finner du en detaljert guide til støping av agar

Oppbevaring av agar

Før bruk skal agar oppbevares i kjøleskap og mørkt.

De podede petriskålene skal være varme, mørke og fuktige for å sikre optimal vekst. Ideelt sett brukes et varmeskap (f.eks. vare nr. 067055), men dette er ikke nødvendig (en leverpostei i kjøleskap kan også være vert for soppkolonier).